joi, 12 februarie 2009

Brânză bună în burduf di plastic vidat

În peisajul colorat de părerile fiecăruia despre mîncare şi igiena există o singură certitudine care se termina de cele mai multe ori la urgenţe cu o perfuzie pe care o cari după tine între pat şi tronul de la WC. Te gîndeşti ce moarte stupidă trebuie să fi avut unii prin evu mediu cînd se înecau în proprile lor rezultate digestive. Ce bine mă simt cînd mă gîndesc că suntem în 2009 şi unii se joacă cu roboţi pe Marte iar la noi în ţară agricultorii îşi desfăşoară activităţile tot în evul mediu.

Acum am intrat în U.E. Norme, reguli, decizii şi alte scripte care încearcă să ne facă civilizaţi. Să ne punem apa în casă, să facem curat unde punem laptele, să folosim săpunul şi detergentul în mod frecvent, să avem grija ca animalele să fie sănătoase şi multe altele. Alaturi de acestea mai trebuie să avem o forma de organizare prin care statul să poată lua impozite, să ambalăm produsul şi să ne semnăm pe el pentru a ne face mai cunoscuţi pe piaţa brandurilor. Parcă văd luminiţa de la capatul evului mediu, sperînd că deficitul bugetar al României împrăştiat prin casele ţăranilor în formă de frigider sau teveu de import va împinge veşnicia din satele noastre către o lume măcar cu WC în casă.

Ei da.... ce vis frumos. M-am trezit o dată cu ştirea scandalului făcut de nişte oieri în faţa Autorităţii care reglementează tocmai ce şi cum cu mâncarea noastră. Asta e..... de ce să schimbăm veşnicia? Mai bine rămânem în evu mediu. Mîncăm natural atît brănza căt şi bacteriile .... doar îs naturale nu. Ei da la această minunată panaramă se mai adaugă cîteva culori ca să înveselească tabloul. Iluminaţii din deseveuri, adica tocmai de acolo de unde pleacă mîna lungă a legii. Dacă au ei o lege de ce să nu profite şi să facă o listă cu condiţii de aplicare şi pe care să o condimenteze cu inspiraţia de inspector zelos. Şi ca totul să fie condimentat cu o chestie de românism autentic se poate spune că unii brânzari cu etichete scrise în limbi moderne au văzut că recesiunea le muşcă din vînzări şi au pus umărul la implementarea legislaţiei zisă europeană.

Nu ştiu în care Europa e făcută legislaţia asta da cu cîteva luni în urmă eram in Salsburg (pentru colegii mei mai somnoroşi în Austria) în piaţă şi am cumpărat linistit caşcaval specific din Alpi tăiat cu ghilotina luat de pe un carucior de lemn de la 15 cm depărtare de pămîntul patriei. Măi şi tare bun era. Păcat că nu era scris nimic pe eticheta caşcavalului care de altfel s-a dovedit a fi doar o hirtie luată de vînt.

Cine ştie, poate că totuşi într-o zi un fiu de ţăran autentic românesc care a destabilizat economia cumpărându-şi un laptop cu creditul lui tatsu luat pe adeverinta de la Primărie în baza vînzărilor de brinză, stă şi dirijează din bătătura stânii robotul de pe Marte.

PS: poza aceasta ultimă e pentru inspectori..... e vorba despre un soi de plăcinte cu carne făcute acasă la nenea ală cu roşu şi văndute în piaţă ..... da am uitat voi nu mîncaţi din piaţă, vi se dă de la fabrică, scuze !

Un comentariu:

  1. Tare de tot! Imi plac intrebarile tale la adresa inspectorilor! Ai statului cumva...?

    RăspundețiȘtergere