duminică, 8 februarie 2009

Crezi că eşti liber dacă ai o afacere?

Ma intreb de ceva vreme şi nu pot gasi un raspuns acceptabil sau cel puţin pe care să îl închit momentan. Deschid TV+ul şi ma minunez de fiecare apariţie scânteietoare pe ecranul de sticlă. Curat tehnologie coane Fănică! După care îl închid ca m-am saturat de aceaşi ştire repetată la nesfîrşit ca o placă stricată vreme de atîţia ani. Deschid netul şi încept să caut prin ziare. Deosebită treabă, cum spune o prietenă. După doua trei situri mă liniştesc repede de setea de informaţie. Nu-mi place închid teveul, nu citesc presa, schimb pagina net pe una cu travian şi mă cufund liniştit în lupta mea cu duşmanii din intreaga lume pentru a cîştiga marea satisfacţie de a fi primul .... sau ma rog ma mulţumesc şi cu un loc în primii zece de pe topul jocului. E minunat.

Propriile mele iluzii ridicate la rang de politica in statul creat de cele patru sate ale mele de pe serverul real din state. Am controlul şi dispun de propriul meu univers electronic care raspunde cuminte dorinţelor exotice ale proprietarului. În principiu cred că şi asta e un fel de libertate. E libertatea propriilor mele iluzii. Şi dimineaţa, cînd ma aşez confortabil în fotoliul de stat aştepţând cu nerăbdare să vină primii nenorociţi cu afaceri, chiar îmi simt libertatea ajunsă pe culmile birocraţiei. Cum nu e bine cu birocraţia? E minunat să vezi cum vine omu la tine cu nişte acte în mână şi cu umilinţă în glas şi cu vocea tremurânda. Are o mică afacere şi ma roagă ...... auzi mă roagă..... să îi autorizez afacerea. Cum pot să mă cobor eu de la nivelul meu de şmecher birocratic şi să-mi folosesc neuronul pentru a-l "ajuta"? ....mmmmmmm ...... da atunci cum mai bag şi eu ceva la ghiozdanul meu maricel de functionar public? Mai bine schimb tactica şi devin mierlos, iar cu citeva cuvinte magice genul "las ca rezolv eu, fi fără grijă... că doar eu te eutorizez, cine altu" îl câştig şi sigur rezolv o treabă. Greu e la muncă, multe rapoarte, multe hîrtii oficiale de rezolvat, multe astfel de trebi importante.Dacă plec pe teren mă simt chiar un semizeu. Îţi dai seama când intru în firma omului şi mă vede? "Auzi domnu, sunt i..... şi am venti că avem o reclam...... "Cum să nu vă recunosc, vă rog intraţi, cu ce să vă servesc!" Mamă cât de liber şi puternic sunt că pot decide asupra vieţii şi a morţii precum zeii olimpieni. Minunat.

Şi când m-am trezit era dimineaţă. Cel mai naşpa e că ăsta e coşmarul diurn al multor nenorociţi de sitem, care seara când nu le convine schimba canalul sau întorc capul de la afişele electorale manifestîndu-şi apoi zgomotos nemultumirea şi umilinţa zgîlţîind gratiile de la baie.

Libertatea povestită de gardian e minunată.Am citit undeva că la întrebarea "care este mai liber gardianul sau puşcariaşul" răspunsul este invariabil "nici unul".

Cum ar fi sistemul în care poţi să faci o afacere pe care o doreşti fără nici o autorizare. Aşa pur si simplu. Cu o singură condiţie "sa respecţi din proprie consţiinţă" nişte norme clare, simple, practice şi pe întelesul tău a căror finalitate o vezi materializată în mulţumirea clientului? Cum ai reacţiona dacă ai avea un control care să te anunţe din timp, care să aiba reguli cunoscute de tine de a te controla, care se comporta elegant dar ferm, care îţi explică probleme găsite şi a carui sfaturi ţi se par logice? Ce idealisme ieftine care sunt la fel cu poveştile acestea ale mele.

Sau poate ca nu şi intr-o zi ai să iei atitudine. La început timd raspunzînd provocărilor mele de pe acest blog îar mai încolo..... şi sper să mai apuc, să iei taurul de corne şi să îţi aperi drepturile. Să îţi spun un secret. Dacă ai sti ce minunate legi reglementeaza statutul şi obligaţiile funcţionarului public şi ce multe drepturi ai!

Ştii pe ce se bazează toată şandramaua? Pe viteza de mână şi nebăgarea ta se de seamă.

3 comentarii:

  1. Probabil ca o multime de oameni au si ei un blog. Cu siguranta multi il au pentru ca nu au gasit aliti oameni cu, care sa poata sa discute asa cum cred ei. Nu au gasit oameni care sa vrea sa fie cu adevarat liberi..poate nu vor sa fie liberi.. nu stiu sa fie liberi.. le este frica sa fie liberi sau nu gasesc si nu cunosc alti oameni care au acelasi simtamint puternic de libertate.
    Cu siguranta toti oamenii care considera ca viata o capeti ca urmare a unui proces biologic iar libertatea o cistigi prin lupta.. ei nu, libertatea e ``pur si simplu`` fara bariere fara portite de scapare fara piedici este pur si simplu libertate. Este ceea ce avem din prima clipa de viata, dar este ceea ce nu stim deloc sa pretuim. Cu totii stam si ne gindim... putem sa facem asta putem sa vrem aia..putem sa incerc sa ne dorim aceea? De ce.. de ce ne ingradim sau de ce acceptam sa fim ingraditi? DE FRICA Se pare ca exista oameni care au invatat sa nu mai aiba frica... ei sint aceia care trebuie sa ii invete pe toti sa nu le mai fie frica sa ii scoata din fica de care sint inconjurati. Poate ca acesti oameni trebuie ajutati si sustinuti. Ce sa spun altceva... nu am crezut ca lucruri si fapte atit de simple.. scrise de o anumita persoana pot deveni atit de frumoase. Cu siguranta o sa apara tot mai multi oameni care nu o sa aiba aceasta boala care se chiama FRICA

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiam de unde iti stiu numele.Dar mi-am amintit de pe travian fostul s3.eu sunt muschi din F.E.A.R.Bafta iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. WhatsApp: +1 (478) 247-0671 sau e-mail: okosunhomeofsolution@gmail.com
    CEL MAI BUN PENTRU COPII, CARE VĂ VĂ AȚI AJUTA CĂ AȚI VĂ RUGĂM LOVE-UL LOVE, EX-GIRLFRIEND, GIRLFRIEND, EX-BOYFRIEND, BOYFRIEND, EX-WIFE, WIFE, EX-HUSBAND, HUSBAND ÎN 48 ORE, SPELLS TO RETURITE REUNITE EX LOVER

    RăspundețiȘtergere