sâmbătă, 7 februarie 2009

Eu şi libertatea

Aş dori să scriu ceva memorabil despre libertate. O definitie, o axioma, o explicaţie filosofală.....

Nimic...... Probabil mintea, experienţa sau poate dorinţele mă îngrădesc în tipare. Atunci pot vorbi de libertate liber sau ori ce comentariu mai mult sau mai putin inteligent o transforma definitiv în zgârâieturi pe pereţii celulei mele?

Să merg în pielea goala pe strada şi sa strig "LIBERTATEEEE". Îmi voi găsi libertatea albă şi catifelată a pereţilor capitonaţi. Nenea Jean, de pe banca lui vopsita în vremea libertăţii cugetului mioritic, privind cum sunt îmbarcat cu grijă să nu ma lovesc la cap, nostalgic spune ca pentru el "şi eu la vârsta lui ..... munceam pe şantier, ....... saracu, vremurile probabil". Nea Jean aprinde apoi chistocul, pastrat cu grija in restul de buzunar rămas agaţat de haină şi aşteaptă rabdător să îl elibereze sfîrşitul care îl bintuie. Te simţi stingher şi zâmbeşti? Nea Jean a facut razboiul şi e printre ultimii care se uita la un nebun gol puşca ce urlă că vrea libertate şi îi respectă dorinţa ferindu-se de libertatea lui ca atunci în patruzecişi la Cotu Siretului când bombele îl cautau cu înverşunare împrăştiind libertatea sovietică. Ei, ceilalţi, metamorfoza culturii comuniste cu celularul lansat acu doua zile intr-o celebra revista de modă, inhibaţi de propriile maşini care nu mai au culoarea la moda, cu o dexteritate invidiata si de cei mai aprigi internauţi sună la amicul lor ce ştie a rezolva chestiuni legate de libertatea individuală cerându-i pe un ton de cumpărător nemulţumit să ridice nebunul ăla care le perturbă lor libertatea de a conduce liniştiţi.

"Libertatea este posibilitatea de a avea îndoieli, posibilitatea de a face o greşeală, posibilitatea de a căuta şi experimenta, posibilitatea de a spune Nu oricărei autorităţi - literare, artistice, filozofice, religioase, sociale şi chiar politice." - Ignazio Silone

Dacă eu nu înţeleg ce înseamnă libertatea oare pot să spun că sunt liber?

Da, sunt liber, trăiesc liber şi simt libertatea prin fiecare por şi refuz sa vreau să urlu gol în mijlocul lor pentru a fi îngrădit de frustrări ce nu sunt ale mele şi pentru ai înfunda şi mai mult în minuscula lor grotă emoţională devenintă propriul toriţionar. Să fiu un gardian ce vorbeşte despre libertate povestind întâmplări de pe gardul puşcariei?

Un foc în noapte, mă va încălzi, iar pentru el, aflat in intunericul departarii, poate fi lumina reântoarecerii la viaţă şi pot să stau singur, gol puşcă fără să mă doară gîndurile lor despre libertate.

2 comentarii:

  1. Frumos . Noi stim ce insemna sa fii si constrins , si de aceea ne urlam libertatea pe strazi .Cu respect. Profu'

    RăspundețiȘtergere
  2. WhatsApp: +1 (478) 247-0671 sau e-mail: okosunhomeofsolution@gmail.com
    CEL MAI BUN PENTRU COPII, CARE VĂ VĂ AȚI AJUTA CĂ AȚI VĂ RUGĂM LOVE-UL LOVE, EX-GIRLFRIEND, GIRLFRIEND, EX-BOYFRIEND, BOYFRIEND, EX-WIFE, WIFE, EX-HUSBAND, HUSBAND ÎN 48 ORE, SPELLS TO RETURITE REUNITE EX LOVER

    RăspundețiȘtergere